1-Kalın dal çelikleriyle: Bu çok eski zamandan beri bilinen yöntemdir. Gövde ve dallarında bol miktarda durgun ve sürgün gözlerin bulunması nedeniyle çok yaşlı kısımlar bile kolayca köklenmektedir. Bu metod İspanyada uygulanmakta üç ve daha yaşlı dallardan alınan çeliklerdir. Bu çeliklerin boylan 25-30 cm. çaplan ise 3-5 cm olmalıdır. Üzerinde yosun bulunmayan, hastalıksız çelikler alınmalıdır.
2-Yapraklı yeşil çeliklerle: Kış dinlenme zamanı alınabilirler. Marttan sonra yapılacak dikimlerde ise yeterince köklenemezler. Donlu havalarda dikim yapılmayıp, çelikler uygun zamana kadar uygun şartlar altında saklanmalıdır. İstif edilen yerde hava boşlukları bulunmalıdır.
Köklenmeye Etki Eden Faktörler:
1-Çeliklerin alınma zamanı İlkbahar (Şubat sonundan Nisan ortalarına kadar) ve yaz (Temmuz sonundan Eylül başına kadar) olan devrelerdir.
2-Çelik tipleri köklenmede rol oynamaktadır.
Köklendirmeye alınacak tek senelik sürgün, dip, orta ve uç çelik diye 3 kısma ayrılmaktadır. Bir senelik sürgünün dalla birleştiği yerden itibaren 12-15 cm lik kışımı dip, bundan sonraki 12-15 cm lik kısmı orta ve uçta kalan kısım uç çelik diye adlandırılır. Yaz aylarında alınan çelikler için dip ilkbaharda alınan çelikler için orta kısımların kullanılması tavsiye edilmektedir.
3-Köklenmeyi teşvik edici maddelerin etkisi îndolbutirik asit (IBA), (IAA) indolasetikasit ve naftalenasetikasit (NAA) ayn ayrı veya birlikte kullanılmış hepside iyi bir sonuç vermiştir.Bunlardan en çok IBA 2000-4000 ppm'lik solüsyonu kullanılmaktadır. Bu solüsyona dikimden hemen önce 4-5 saniye süre ile çeliklerin 2-2,5 cm. lik dip kısımları daldırılıp, hemen dikim yapılmalıdır.
4-Köklenmede ısının etkisi; Çeliklerin köklenmesinde ortam ısısının çok önemi vardır. Isı 20-25 °C olmalıdır. Sıcaklığı sabit bir derecede muhafaza etmek gerekir. Gece ile gündüz arasındaki sıcaklığın farklı olduğu yerlerde seranın ısıtılması gerekir.
5-Köklenmede nemin rolü; Ortam nemi %90-95 civarında olmalıdır. Bu derece yüksek nem, yapraklı dikilen zeytin çeliklerinde evaporasyonu ve dolayısıyla solmayı önlemek içindir.
6-Köklendirme Ortamının Etkisi; Köklendirme ortamı; köklenme süresince çelikleri yerinde tutar, çeliklere su temin eder, çelik tabanına hava temin eder.Köklendirme ortamı olarak en iyi sonucu perlit vermiştir.
Her çiftçi mutlaka Kendi balık gübresini zenginleştirerek yapmalı..Yapimi kolay kışın yapildigi içinde çiftçilerin vakti var.Kimyasal gübre atarak toprağımız yeterince zehirledik bunu minimum seviyeye indirmek girdi maliyetlerini azaltmak ucuz şekilde bitkilerimizi besleyebiliriz .Piyasada ortalama 20 litre sıvı balık gübresi 2000 TL 100 ila 150 TL civarı maliyeti bunmakta bu içerik maliyetler değişebilir.Bu gübreyi mini siprink sulama sisteminden vermeyi düşünüyorum meyilli arazilerde şişleme olarakta verilebilir düz arazilerde sulama sistemi yok ise taral pulvazatör yardimiyla yere püskürtme yapılabilir yağmur önceside.
İçerik olarak özetleyecek olur isek;
Balık atığı=hamsi ve doğal somon balık atığı
Lakto serum
Melas pekmez öncelik olarak yada şeker
Mikoriza= Lotus Mikrobiyal tedarik ettik kendisine teşekkür ederim
YAPILIŞ= 3 birim su bir birim balık atığı balık attığını 3/1 melas kullandık lakto serum ise litreye 30cc kullanilmakta solucan gübresi de litreye 30 Gr kullandım .Balıklarınız boya karıştırıcı ile iyice karitirdik parcaladik büyük kafalar parçalanmadı.Karitiricinin kenarlarını sipiralle sildim ve keskin hale getirdim 60 TL aldım güzel iş gördü kesinlikle klorsuz su kullanılmalı en sonda hava kilidi yaptık .Ortalam 20 derce civarı oda sıcaklığında olmalı ortam biizde üzerini halı ve cadirla sardık okusullara göre belirli bir ısıya geldiginde ısınarak kendini fermente edebiliyor
Genç bir çiftçi olarak bu yaptıklarım başkalarına saçma gelebilir ama bize dayatilan kimyasallardan uzaklatikça daha çok verim alırız diye düşünüyorum.